蘇州第二圖書館 | gmp建筑師事務所

點擊收藏 [ 建立屬于你自己的在線項目數據庫,帶你一起進入知識管理時代 ]

640.webp.jpg

東立面夜景 ? Christian Gahl

即將在2019年內對公眾開放的蘇州第二圖書館位于蘇州古城以北,它將為蘇州這座古老而傳統的文化書城帶來的不僅僅是一座新圖書館。這座掩映在書香公園景觀中的新圖書館中,還設有若干特色閱覽室、展覽空間等文化設施。這座圖書館最主要的特色是擁有國內首座藏書容量七百萬冊的先進的大型智能書庫。gmp·馮·格康,瑪格及合伙人建筑師事務所在2014年贏得了圖書館設計競賽,并獲得設計委托,與東南大學建筑設計研究院共同完成設計。

The Suzhou No.2 Library, which will be open to the public within the year 2019, is located north of the historic city center of Suzhou. It will bring more than just a new library to the ancient and traditional cultural city of Suzhou. In the new library, which is embedded in the landscape of a newly built Park, there are also cultural facilities such as built-in feature libraries and exhibition spaces. The main feature of this library is the first large-scale intelligent storage with the capacity of 7 million books in China. gmp · von Gerkan, Margand Partners Architects won the design competition in 2014 and was commissioned. The design is accomplished together with the Southeast University Architectural Design Institute.

640.webp (1).jpg

西側視角 ? Christian Gahl

蘇州第二圖書館在傳統圖書借閱功能之外,還為蘇州市帶來了國內首座配備了最先進的地上智能書庫的圖書館,藏書量將達700萬冊。高36.8米的圖書館坐落于新建的書香公園景觀中,還設有蘇州文學館、設計圖書館、數字圖書館、音樂圖書館、兒童圖書館等特色館中館,以及研討、展覽空間等公共文化設施。

In addition to the traditional library functions, Suzhou No.2 Library has brought the first library in China with the most advanced intelligent storage system above ground, with a capacity of 7 million books. The 36.8-meter-high library is located in the newly-built Park landscape. It also has built-in feature libraries such as the Suzhou Literature Library, Design Library, Digital Library, Music Library, Children's Library, aswell as seminars, exhibition spaces, etc. cultural facilities.

640.webp (2).jpg

鳥瞰夜景 ? 嚴律己

圖書館的造型意向來源于旋轉疊放的紙張或書籍,逐層向上旋轉傾斜的建筑形式與輕質遮陽鋁板構成的橫向立面線條賦予了圖書館獨特的建筑造型。建筑底層面積被壓縮,且平面輪廓與周邊街道平行,在底層釋放出更多步行空間與景觀空間。建筑體量向上逐層旋轉及外傾,使得上部樓層擁有朝向湖面和城市的更佳視野, 以及更寬敞的閱覽空間。

The building’s shape creates a clear resemblance to a skewed stack of papers and books, and the skewed architectural form and the fa?ade of light aluminum louvers are layered up to give the library aunique silhouette. Whereas the ground level with its minimal surface is square and runs parallel to the street, the upper stories expand outward and are rotated as to provide views of the surrounding landscape and more reading spaces with better view.

640.webp (3).jpg

橫向立面線條 ? Christian Gahl

640.webp (4).jpg

輕質遮陽鋁百葉 ? 嚴律己

根據公共空間與書庫的不同使用要求,圖書館建筑被分為兩部分,它們在基座與上層空間中相互連接。書庫部分厚實的外墻設計采用水平線條木紋肌理的清水混凝土,與通透的玻璃幕墻包裹的公共區域相互交疊。立面較為封閉的智能書庫位于地塊北側,而采用通透立面設計的閱覽室則位于南側,朝向城市景觀。地上六層建筑層高均為5.7米。

According to the different use requirements of the public space and the storage, the building is formed with two parts, which are connected to each other in the podium and the upper floors. The closed fa?ade of the storage is designed with horizontally lined wood grained fair-face concrete that overlaps with the public area enclosed by the transparent glass fa?ade.The intelligent storage with closed fa?ade is located on the north, while the reading room with a transparent fa?ade is located on the south, opened to the city view. The six floors above ground are all in height of 5.7 meters.

640.webp (5).jpg

圖書館公共空間 ? Christian Gahl

640.webp (6).jpg

圖書館門廳空間 ? Christian Gahl

640.webp (7).jpg

設計圖書館 ? 嚴律己

640.webp (8).jpg

兒童閱覽室 ? Christian Gahl

兩部分建筑體量,被建筑東西方向軸線上的公共廣場分隔開,圖書館主入口也位于這個被抬高的廣場兩側,可經由大臺階到達廣場,進入圖書館南北兩區,同時可由廣場到達書香公園。通過提供穿越場地的捷徑,引導眾多市民進入這兩部分建筑,建立了建筑內外空間的功能性連接,將圖書館及其多元化的文化活動,整合到城市結構中。

The two building volumes is separated by a public square on the east-west axis of the building. The main entrance of the library is also located on both sides of the elevated square, which can be reached with the steps. Visitors can enter the both north and south parts of the library, the park is also connected by the square. By providing shortcuts in the site, visitors are guided into these two building parts, creating functional connections between the interior and exterior of the building, integrating the library and its diverse cultural activities into the urban structure.

640.webp (9).jpg

通往公共廣場方向 ? Christian Gahl

640.webp (10).jpg

互相連接的兩個建筑體量 ? Christian Gahl


設計競賽2014年一等獎
設計曼哈德·馮·格康和尼古勞斯·格茨以及瑪德琳·唯斯 
競賽階段項目負責人孔晡虹,馬丁·弗里德里希 
競賽階段設計團隊任培英,法比安·施里特,闞立婧,穆斯特法·奧貝德,王軼群,張博維 
實施階段負責人嚴律己 
實施階段設計團隊白云潔,馬丁·弗里德里希,孔晡虹,李晨,錢烈,任培英,孫煜,徐徐鳳,姚堯,史曉卉
中國項目管理:潘梅
結構設計施萊希·貝格曼及合伙人工程師事務所
幕墻顧問:華納工程咨詢有限公司
景觀規劃WES景觀設計事務所
中方合作設計單位:東南大學建筑設計研究院有限公司
業主蘇州圖書館
建筑面積45,300m2
建設周期2015年-2019年
藏書量約7,000,000冊

competition 2014--1st Prize
Design Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
Project leaders competition Kong Buhong, Martin Friedrich
Team competition Ren Peiying, Fabian Schlitt,  Kan Lijing, Mustafa Obaid, Wang Yiqun, Zhang Bowei
Project leader construction Yan Lyuji
Teamconstruction Bai Yunjie, Martin Friedrich, Kong Buhong, Li Chen, Qian Lie, Ren Peiying, Sun Yu, Xu Xufeng, Yao Yao, Shi Xiaohui
Projectmanagent China Pan Mei
Structural design schlaich bergermann partner sbp GmbH
Facade consultant SuP Ingenieure GmbH
Landscape design WES GmbH LandschaftsArchitektur
Partner office China Architects& Engineers, Co., Ltd. of Southeast University
Client Suzhou Library
Gross floor area 45,300 m2
Construction period 2015-2019
Size about 7,000,000 books

640.webp (11).jpg

總平面圖 ? gmp Architekten

640.webp (12).jpg

底層平面圖 ? gmp Architekten

640.webp (13).jpg

二層平面圖 ? gmp Architekten

640.webp (14).jpg

四層平面圖 ? gmp Architekten

640.webp (15).jpg

五層平面圖 ? gmp Architekten

640.webp (16).jpg

南北向剖面圖 ? gmp Architekten

640.webp (17).jpg

東西向剖面圖 ? gmp Architekten


  相關推薦



評論


請 [登錄] 后評論

項目概況
  • 手機掃碼分享
   |   滬ICP備09047808號-12    |     滬公網安備 31011002000571號   |     工商亮照
500万元彩票网站